włoskie jedzenie w Krakowie

Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Włoskie restauracje to w większości polskich miast najpopularniejszy typ gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, treściwe oraz ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście degustują mniej znane dania obiadowe – risotto, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską należy przyjrzeć się kilku cechom: czy restauracja stosuje włoskie produkty, czy w menu znajdują się również nie tak typowe włoskie potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i dania z wielu części kraju. Najlepsza włoska restauracja stworzy naturalnie włoski smak.

Kuchnia włoska jest prosta, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .

Aromatyczne wino z Włoch

Żadna restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Posiłek we włoskim stylu bez wyjątku powinien obejmować również trunek. Lampka białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji standard. jedzenie Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile naprawdę ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi mieć różnorodną kartę win.

Klasyczna włoska restauracja

Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która umie podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film